Ede roept op om daken vol te leggen met zonnepanelen

Veel inwoners van Ede zijn tegen de komst van windmolens en zonnevelden, zolang nog niet alle daken zijn volgelegd met zonnepanelen. Daarom roept wethouder Lex Hoefsloot op om vooral daken te benutten om zonne-energie op te wekken.

Hoefsloot wijst Edese bedrijven erop dat de provincie Gelderland tijdelijk een gratis zonnedak-scan aanbiedt. Doel van deze subsidie is om 600.000 vierkante meter aan extra zonnepanelen aan te leggen op tot nu toe onbenut dakoppervlak. Hij roept Edese ondernemingen dan ook op om mee te doen aan deze actie. ,,Zonnepanelen op daken zijn een onmisbare en noodzakelijke stap in de energietransitie’’, aldus Hoefsloot.

Haalbaarheid onderzoeken

Het in Ede gevestigde bureau Fit Our Future is door de provincie ingehuurd om geïnteresseerde bedrijven in deze regio te ondersteunen. Voor de ontwikkeling van een zonnedak groter dan 1000 vierkante meter biedt Fit Our Future een quick scan aan. Dit om de omvang, technische haalbaarheid en financiële haalbaarheid van zo’n systeem te bepalen. Ook wordt hulp geboden bij de voorbereiding en aanvraag van een exploitatiesubsidie. Deze is meestal nodig om een zonneproject van enige omvang rendabel te maken.

Een dergelijke scan kost 312,50 euro. De provincie betaalt dat bedrag zolang de aanbieding loopt. Aanmelden kan tot 1 oktober 2019. Er zijn 200 quick scans beschikbaar.

Bron: De Gelderlander