‘Bedrijfshallen zijn niet aan te slepen’

Hoe ontwikkelt de markt voor commercieel vastgoed zich in de Valleiregio? En welke panden en bedrijventerreinen zijn in trek? Domicilie Bedrijfshuisvesting steekt voor Vallei Business de thermometer in de vastgoedmarkt.

Bedrijfsruimten 

Dat het goed gaat met de landelijke en ook de lokale economie merk je vooral aan de vraag naar bedrijfshallen en bedrijfsruimtes. Die worden razendsnel verkocht of verhuurd en dan gaat het zowel om grote als kleine ruimtes. 500 m², 1000 m²; het is allemaal in trek. De toenemende vraag leidt nog niet tot een sterke prijsdruk, maar we zien wel dat verhuurders hun sterkere positie vertalen in bijvoorbeeld langjarige huurcontracten. Ook huurkortingen worden bijna niet meer gegeven.”

Bedrijventerreinen 

“Als je wilt uitbreiden als ondernemer liggen je kansen nu vooral op de wat oudere bedrijventerreinen in Ede. Die krijgen nu ook een kwaliteitsimpuls doordat bedrijven die er zich vestigen investeren in hun pand. Een mooi voorbeeld is het bedrijventerrein in de Klaphekwijk in Ede, waar verschillende panden al flink gemoderniseerd zijn. Ook het nieuwe pand van Bunzlau Castle aan de Ohmstraat in Nijkerk is een voorbeeld van hoe bestaande terreinen op dit moment een impuls krijgen en daardoor aantrekkelijker worden als vestigingslocatie.”

Kantoorruimtes 

“De kantorenmarkt in Ede is wat rustiger. Het aanbod is relatief stabiel, de vraag gaat vooral uit naar kleinere ruimtes. Dan moet je denken aan kantoorunits tot 100 vierkante meter, het liefst op een locatie dicht bij het centrum of goed bereikbaar vanaf de verschillende snelwegen. Solitaire kantoorpanden op bedrijventerreinen? Daar is nog weinig belangstelling voor. Dan moet je het toch van grotere dienstverleners hebben.”

Winkelstraat 

“De retailsector heeft het nog altijd zwaar, dat is geen geheim. Grote ketens staan onder druk, herlokaliseren is echt een issue. De landelijke trend is dat we naar meer compacte winkelgebieden gaan, waar winkels en horeca in elkaar overvloeien. Dat zie je ook in Nijkerk. Straten zoals de Singel, Het Plein en de Oosterstraat hebben door de hoge passantenstromen aantrekkingskracht op retailers. Een mooi voorbeeld is het voormalige pand van ABN AMRO aan de Vetkamp, dat we recent verhuurd hebben aan een juwelier. In de secundaire winkelstraten zien we nog steeds leegstand. Daar staan de prijzen ook onder druk en denken verhuurders serieus na om winkels tot woonruimte te transformeren.